6 najkorisnijih šavova

Ako si nov/-a u šivanju, vjerojatno se pitaš zašto postoji bezbroj šavova na tvom šivaćem stroju. Možda ti se čini da što više ih imate više stvari ćete moti šivati, a u stvarnosti ih večine nećete ni koristiti. Sigurno te zanima koji će šavovi biti najprikladniji za svaki projekt.

Za većinu projekata, međutim, trebate samo ravan i cik-cak šav; svi ostali šavovi su samo dodatan plus. Dopustite nam da vam predstavimo 6 najkorisnijih šavova pomoću kojih možete napravili bilo koji projekt.

 

RAVAN ŠAV

Ravan šav je najčešće korišten šav s kojim zajedno šivamo dva ili više slojeva tkanine, radimo ukrasne šavove, fircamo, skupljamo tkaninu i slično.

 

Za različite svrhe koristimo različite dužine ravnog šava:

osnovni šav - dužina između 2 i 3

ukrasni šav - dužina između 3 i 4

fircanje, skupljanje - 4 ili više

 

 

 

CIK-CAK ŠAV

Cik-cak šav najčešće koristimo za obrubljivanje rubova kako bi spriječili cufanje materijala. Može se koristiti i za šivanje pletiva ako nemamo overlock stroja, jer je takav šiv elastičan što znači da se šav neče strgati prilikom istezanja. Cik-cak šav koristimo i za šivanje ukrasnih aplikacija na materijal.

 

Za različite svrhe koristimo različite širine i dužine cik-cak šava:

Obrubljivanje rubova - širina 4, dužina 2,5

Šivanje pletiva - širina 1, dužina 2,5

Rubljenje pletiva - širina 4, dužina 3

Šivanje aplikacija - širina 4, dužina 0,5

 

 

 

LAŽNI OVERLOCK ŠAV

Za opšivanje rubova koristimo elastičan lažan overlock šav. Od overlock šava kojeg napravimo overlock strojem razlikuje se po tome da stroj kod pravog overlock šava odreže višak materijala. Većina šivaćih strojeva ima posebno stopalo za ovaj šav, koji pomaže da materijal ostane ravan prilikom šivanja.

 

 

 

ŠAV ZA IZRADU RUPICE ZA GUMB

Čak i najosnovniji šivaći strojevi imaju šav za izradu rupica za gumb; program može biti automatski (rupicu izradi u jednom koraku) ili 4-stupenjski (između pojedinih koraka moramo promijeniti postavke šava). Ako tvoj šivaći stroj nema programa za izradu rupica za gumb jih možete napraviti različitim širinama cik-cak šava.

 

 

 

SLIJEPI ŠAV

Slijepi šav se koristi za rubljenje haljina, suknji i hlača kad želimo da rub ne bude vidljiv. Na stražnjoj strani izgleda kao nejednak cik-cak šav, a s prednje strane je svake toliko samo jedan mali šav koji je gotovo nevidljiv ako koristite konac jednake boje materijalu. Za šivanje slijepog šava koristimo posebno stopalo.

 

 

 

UKRASNI ŠAV

Ukrasne šavove koristimo za obogaćivanje projekata. Svaki šivaći stroj ima malo drugačiji set ukrasnih šavova. Predlažemo vam da uzmete komad materijala i poigrate se malo da biste saznali koji vam se najbolje sviđaju.

 

Za kupovine iznad 50€ je dostava besplatna