Bojenje materijala s tehnikom tie-dye

Tie-dye je tehika bojenja tkanine gdje svezanjem i zavezivanjem te zatim namakanjem u boji dobijemo zanimljive uzorke, koji su posebno ovog proljeća u trendu. Tehnike koje vam predstavljamo mogu se koristiti za bojenje materijala ili već sašivenih proizvoda.

Najstariji primjeri tekstila obojenog tehnikom tie-dye datiraju u Peru od 500. do 810. godine nove ere. Uzorci uključuju pruge i male krugove, tekstil bio je obojen živopisnim crvenim, žutim, plavim i zelenim nijansama.

 

S tehnikom tie-dye možemo stvoriti različite uzorke, od pruga, krugova, spirala, dijamanata, do mramornog izgleda i drugih efekata. Za bojenje se mogu koristiti sintetičke ili prirodne boje, pri odabiru materijala moramo obratiti pažnju na činjenicu da je izrađen od prirodnih vlakana, kao što su pamuk, lan, ramijasvila ili vuna.

 

 

Potrebno je:

materijal od prirodnih vlakana, opran

boju za bojenje tekstila

posudu za boju

posudu za vodu

vodu

drvene pločice

elastike

uzice

plastičnu cijev

2x zaštitne rukavice

škare

 

 

PRIPREMA MATERIJALA

Najprije pripremimo materijal. Predstavljamo tri jednostavne tehnike koje možete isprobati sami:

 

 

Prvo složimo materijal na harmoniku u jednom smjeru, zatim složeni dio ponovo složimo na harmoniku u drugom smjeru. Stavimo ga u sendvič između dvije pravokutne drvene pločice i svežemo skupa s uzicom ili elastikom. Pločice i uzice/elastike spriječit će da se boja upije u materijal i oboji ga. To je veći pravokutnik i više nego što je uzica/elastika više će materijala ostati bijelog. Što je manja pločica i što je manje uzica ili elastike to će više materijala biti obojenog.

 

 

 

Materijal dijagonalno omotajte oko plastične cijevi. Nakon što je materijal namotan, vezajte uzicu na jedan kraj cijevi, omotajte ju 6-7x oko cijevi i lagano je gurnute prema dolje tako da nastaju bore. Nastavite omotanjem, boranjem i zatezanjem dok ne svežete sav materijal. Na kraju ponovo svežite uzicu oko cijevi. Tako dobijemo uzorak dijagonalnih bijelih pruga gdje je bila vezana uzica.

 

 

 

Materijal složimo na harmoniku. Pojedinačne dijelove materijala “uštipnemo” i vežemo uzicom ili elastikom. Ponovite postupak još na drugoj strani složenog materijala. Nastavimo s privezivanjem dok ne dođemo do sredine složenog materijala. Tkaninu s dodatnim elastikama vežemo u snop.

 

 

FÄRBEN

Nakon što je materijal vezan pripremimo kupku od boje prema uputama na pakiranju uzimajući u obzir težinu materijala kojeg čemo bojati. Navucimo rukavice i lagano umočimo materijal u posudu vode. Dobro ga ocijedimo i zatim ga potopimo u boju. Nježno utrljajte boju u materijal nježnom masažom. Nakon od prilike 5-10 minuta, materijal nježno vadimo iz boje. Ako želimo dobiti tamnije nijanse materijal namočimo u boju na duže vrijeme; do 30 minuta. Moramo obratiti pažnju na činjenicu da materijal, kada je mokar uvijek izgleda tamnije nego nakon što se usuši. Ako kombiniramo više boja, namočimo pojedine dijelove materijala.

 

 

 

 

Nakon bojanja materijal nježno ocijedimo i ostavimo da se boja fiksira preko noći. Vezane komade materijala sljedeći dan dobro isperemo hladnom vodom, zatim pažljivo izrežemo uzice i elastike. Kad odvežemo sve komade materijala ih operemo u hladnoj vodi s blagim deterdžentom i osušimo.

 

 

Kod vezanja budite inovativni. Možemo koristiti štipaljke za odjeću, metalne kvačice za papir, komade drva raznih oblika, kamenje, poklopce staklenka za ulaganje i slično. Tehnika tie-dye ne poznaje pogreške, zato se prepustite trenutnoj inspiraciji i uživajte u stvaranju!

 

 

 

 

 

 

Izvor:
https://en.wikipedia.org/wiki/Tie-dye

https://honestlywtf.com/diy/shibori-diy/

Artikli koje preporučujemo za vaš projekt:
Za kupovine iznad 50€ je dostava besplatna