Kako napravimo nabore?

Ljeti posebno volimo koristiti odjeću s naborima. Nalaze se svugdje; na košuljama, haljinama, suknjama i također hlačama. Često uljepšaju rukave ili rubove odjeće, a cijelom izgledu dodaju dodir romantike. Predstavljamo dva jednostavna načina izrade nabora, kojim možemo uljepšati svoju garderobu.

Prvim načinom izradimo nabore posebno točno, a drugim brže.

 

S DVA RAVNA ŠAVA

Na šivaćem stroju odaberemo ravan šav dužine 5-6 mm. U slučaju da imamo kod projekta predviđenih 15 mm dodataka za šav, napravimo prvi šav za nabore 10 mm dalje od ruba, a drugog 20 mm. Pazimo da ostavimo na oba kraja dovoljno duge konce. Na jednoj strani počnemo povlačiti donja dva konca i skupimo materijal do željene dužine. Na obje strane vežemo konce.

 

 

 

S CIK-CAK ŠAVOM I UZICOM

Odrežemo komad uzice, pređe ili debljeg konca, koji treba biti malo duži od komada materijala koji ćemo skupiti. Položimo ga na materijal i sašijemo s cik-cak šavom širine 5-7 mm i dužine 4-5 mm. Na jednom kraju konce i nit zavežemo u čvor, a na drugoj strani počinjemo povlačiti nit i materijal skupimo do željene dužine. U čvor također zavežemo nit i konce na ovoj strani.

 

 

 

Cijeli postupak pogledajte u videu:

 

Za kupovine iznad 50€ je dostava besplatna