Kako prilagodimo kroj?

Koliko puta ste se našli u situaciji, da ste u rukama držali kroj i razmišljali samo jedno – joooj, pa to je previše kratko/dugačko! Veoma dobro nam je poznat taj osjećaj zato smo za vas pripremili upute, kako biste mogli takav problem riješiti sami! :)

Bitno je, da napravimo sve potrebne promjene na prednjici i zadnjici. Npr. u osnovi je najbolje mjesto za podešavanje kroja za majicu između šava ispod pazuha i rubom rukava. Kod hlača i suknji je najbolje mjesto između koraka i rubom hlača. U svakom slučaju moramo biti pažljivi na stil odjeće, jer želimo promjeniti dužinu ali ne i oblik kroja. 


1. PRODUŽIVANJE KROJA

Ako želimo kroj produžiti moramo ga prvo razrezati na pravom mjestu. Na donji dio jednog dijela kroja zaljepimo papir, kao što je to prikazano na slici. Na papiru s paralelnom crtom označimo koliko cm dužine želimo dodati. Tada i drugi dio razrezanog kroja zaljepimo na papir ali pazimo, da ga poravnamo s crtom (onom, koja prikazuje za koliko želimo produžiti kroj). Na kraju povežemo stari i novi kroj preko papira što smo ga dodali.

Ako je kroj ravan, linije jednostavno povežemo međusobno. Ako je dio kroja, što smo ga produžili, ukrivljen moramo linije prilagoditi.


 

2. SKRAĆIVANJE KROJA

Ako želimo kroj skratiti ga moramo presaviti na željenom mjestu za toliko cm za koliko ga želimo skratiti. Kroj nije potrebno trebamo rezati, nego ga presavijenog zaljepimo, da se ne pomiče.


Ako je taj dio kroja ukrivljen, moramo nove linije nakon presavijanja prilagoditi.

 

 

 

Za kupovine iznad 50€ je dostava besplatna