Sve o materijalu: pletivo

U seriji postova o materijalima došao je prvo na redu pletivo! Jeste se li ikada sreli s tim pojmom, ali niste znali što točno znači? S klikom na poveznicu provjerite, što smo o pletenju zapisali mi i tako provjerite svoje znanje. 

Sigurno ste se do sada već sreli s izrazom pletenina ali što zapravo to znači? To su svi materijali, koji su pleteni t.j. izrađeni iz serije međusobno povezanih petlji. Debljinu pletiva možemo regulirati s upotrebom različitih veličina igala i debljine pređe.

 

JERSEY

Beseda jersey je opći izraz za različite vrste pletenog materijala. 

 

JEDNOSTRUKI (SINGEL) JERSEY

Petlje na licu imaju oblik malog slova V, a na poleđini možete vidjeti oblik međusobno povezanih petlji. Pletivo je rastezljivo u oba pravca te se zarola na rubovima nakon rezanja.

 

 

 

DVOSTRUKI (INTERLOCK) JERSEY

Desno-desno ukrižano pletivo, kod kojeg su obe strane jednake je u osnovi teže, nekoliko stabilnije i rastezljivo samo po širini. Ne zarola se na rubovima i ne cufa se.

 

 

 

REBRASTO PLETIVO

Poznato nam je i fino rebrasto desno-desno 1x1 pletivo i patent, koji je desno-desno 2x2 pletivo s vrlo izrazitom rebrastom površinom. Oba pletiva imaju jednako lice i poleđinu, vrlo su elastični u oba pravca i rubovi im se ne rolaju.

 

 

 

Za kupovine iznad 50€ je dostava besplatna